Publicatiedatum
16-11-21
Wat is een XML Sitemap?
Een XML Sitemap is simpel gezegd een inhoudsopgave van je website, waarin alle url’s van je website staan. Meestal hebben websites nog één XML Sitemap.
Image
Wat is het nut van een XML Sitemap?
SEO is de voornaamste reden dat XML Sitemaps bestaan.
- Aan de ene kant geeft het zoekmachines als Google, Bing en Brave Search een compleet beeld van alle url’s van je website, zodat nieuwe pagina’s sneller gezien kunnen worden en opgenomen in hun SEO index.
- Aan de andere zorgt het ervoor dat crawlers van die zoekmachines sneller je website kunnen crawlen, waardoor website beter geïndexeerd kan worden. Daarover hieronder meer.
Zoekmachine crawlers hebben een tijdslot per website
Kort door de bocht hebben zoekmachine crawlers per bezoek van een website een vast tijdslot, laten we 1 minuut als voorbeeld nemen.
- Kan de crawler snel door de website heen, dan kan deze 100 pagina’s bezoeken om nieuwe content te indexeren. Een XML Sitemap maakt het de zoekmachine zo makkelijk mogelijk en geeft ook aan wanneer een url voor het laatst is gewijzigd.
- Heb je geen XML Sitemap dan maak je het de zoekmachine crawler wat lastiger en kan deze in die ene minuut misschien maar 50 pagina’s bezoeken. Als een bepaalde pagina’s wat lastiger te vinden op de website, dan kan het hierdoor ook langer duren dat de pagina wordt bezocht en je pagina in Google wat verouderd.
XML sitemap ‘best practices’
Hoe je de sitemap het beste in kunt zetten, sluit aan bij wat je hierboven leest:
- Zorg dat de XML Sitemap alleen pagina’s bevat die geïndexeerd mogen worden (dus geen ‘noindex’ en geen ‘canonical link’ naar andere pagina)
- Check of de sitemap alle geïndexeerde url’s bevat, want het zou zonde zijn als de crawlers een pagina mislopen.
- Via Google Search Console en Bing Webmastertools kun je de XML Sitemap indienen.
- In het Robots.txt bestand kun je een verwijzing naar je XML Sitemap opnemen, dan missen zoekmachine crawlera de XML Sitenap sowieso niet.
- Volg alle richtlijnen van Google voor sitemaps.
Hoe maak ik een XML Sitemap?
Gebruik je een CMS dan is er ongetwijfeld een XML Sitemap module beschikbaar. Heb je geen CMS dan kom je via Google heel wat online generators tegen, maar met Screaming Frog zou je ook een XML Sitemap kunnen maken.