Brave Search

Wat is Brave Search?

In navolging van Brave Browser hebben de makers Brave Search geïntroduceerd. Brave Search is een zoekmachine waar privacy voorop staat, zonder afhankelijkheid van 'big tech'. Op dit moment is de tool nog in beta-fase, maar al wel te gebruiken. 

Image
Brave Search

 

Hoe kan ik Brave Search gebruiken?

  1. In Brave Browser is Brave Search beschikbaar (op desktop, iOS en Android)
  2. Maak je (nog) geen gebruik van Brave Browser ga dan naar https://search.brave.com/ en start met zoeken.

Hoe werkt Brave Search?

Voor een gebruiker werkt het invoeren van een zoekopdracht hetzelfde als bij andere zoekmachines. Er zit alleen een hele andere structuur achter.

Openheid over ranking algoritme

Een belangrijk verschil van Brave Search ten opzichte van zoekmachines als Google, Bing en Duck Duck Go is openheid over het ranking algoritme. Duck Duck Go? Ja, Duck Duck Go maakt op dit moment (nog) gebruik van de 'Bing search index'.

Brave Search maakt gebruik van een 'community curated open ranking model' om zo censuur en andere 'sturing' te voorkomen.

  1. Stel in of je Content Makers automatisch een 'fooi' wilt geven.
  2. Als je een nieuw tabblad opent zie je hoeveel BAT je hebt. Na iedere maand worden deze 'vrijgegeven'.
  3. Wil je de BAT vrijgeven, dan heb je hiervoor een account nodig van Upholad of Gemini. Dit zijn 'Exchanges' waar je je moet legitimeren (vanwege 'Know Your Customer' beleid van overheden).

Keuze wel/geen advertenties

Op dit moment krijgen alle gebruikers nog (niet-gepersonaliseerd) advertenties te zien krijgen, maar degene die Brave willen steunen, of gewoon geen advertenties willen zien, kunnen volgens Brave vanaf binnenkort 'Brach Search Premium' inschakelen via https://account.brave.com/.

Hoe kan ik Brave Search slim inzetten?

  1. Stel het aantal advertenties dat je wilt zien op het maximale in. Op het moment van schrijven zijn dat er maximaal 10 per uur.
  2. Op Android telefoons kun je ook selecteren dat je buiten Brave Search ook advertenties te zien krijgt.
  3. Als je zelf een website hebt en/of content maakt, kan het interessant zijn om je hiervoor aan te melden bij Brave Creator.

Meer informatie

Op Brave.com/search en Brave.com/brave-search-beta kun je meer informatie vinden over Brave Search.

Vond je deze pagina nuttig?